Een jaar werkte ik in Irak, daarna woonde ik een paar maanden in Egypte en werkte en woonde ik in Tunesie. Ook in de toekomst hoop ik actief te zijn in het MENA gebied. Van mijn wetenswaardigheden doe ik hier verslag.

 


Stil?
28-10-2012 00:00:00

 

Drie stille dagen deze Eid, oplettend lezertje. Iedereen zit bij familie, de winkels zijn dicht en het weer is vandaag druilerig. Te druilerig om naar het concertje ergens in de open lucht te gaan dat ik half op het programma had staan. Een bedrieglijke kalmte?

Ik krijg regelmatig mails met allerlei waarschuwingen, van veiligheidsjongens dicht bij de Amerikaanse ambassade. Op straat zie ik niets, ik ben zelfs nog nooit boos aangekeken door wie ook maar. Op het net dan weer het bericht dat er gisteravond en vandaag aanvallen op alcoholverkopers zijn geweest, waarbij politie gewond raakte. Niet de eerste keer. Dit keer in een arme buitenwijk van Tunis, maar ook wel in Sidi Bouzid in het verleden. De aanvallers, daar is iedereen het over eens: Salafisten. Een woordvoerder repte over een Moskee in de wijk die gebruikt werd als wapenopslagplaats, met molotovcocktails en messen. Hoe dat zo kan blijven als dit bekend is, geen idee.

Vraag mij niet hoe het werkt, je bent een diepgelovige, vind je zelf. Het is het belangrijkste feest van het jaar. Het gaat deze dagen over het  aanhalen van banden, het goedmaken van fouten tegenover vrienden en familie. En vanuit die achtergrond denk je dat het prima is om geweld te gebruiken om anderen jouw overtuiging op te dringen. Anderen, maar wel geloofsgenoten. Geloofsgenoten die hun eigen invulling geven aan hun geloof.

Mensen gaan minder naar de moskee tegenwoordig, omdat ze er geen praatjes over politiek willen horen, ze willen dat de moskee een plaats voor spiritualiteit is en blijft. In de concept preambule voor de grondwet staat een artikel in die zin, die dat moet garanderen en propaganda in religieuze gebouwen verbiedt.

De revolutie mag dan gevoerd zijn, voorbij is hij nog niet. Misschien is hij zelfs nog niet eens begonnen.
 
Reacties:
Plaats uw reactie:

powered by WebBuro Internet Services